Hoe beoordeeld?
De informatie over de functionaliteit en kwaliteit van apps die in de bibliotheek zijn opgenomen van de ggz-appwijzer is gebaseerd op een uitgebreide beoordeling van deze apps.





Deze beoordeling is gedaan in twee onafhankelijke stappen.
In de eerste stap wordt een app in detail op ruim honderd punten gecontroleerd. Dit is gedaan door deskundigen van Orcha, een toonaangevende internationale organisatie die gespecialiseerd is in het beoordelen van gezondheidsapps. Deze controlepunten zijn toegespitst op drie hoofdpunten. Per hoofdpunt ontstaat een kwaliteitsscore.
- Is de app veilig te gebruiken? Hierbij worden punten gecontroleerd zoals: is er een privacy statement dat voldoet aan wet- en regelgeving? Wordt duidelijk gemaakt wat er met jouw gegevens gebeurt? Worden gegevens versleuteld? Kun je contact opnemen met de uitgever om beroep te doen op je privacy rechten?
- Is de app makkelijk te gebruiken? Hierbij wordt gekeken naar o.a.: Is de app ontworpen en ontwikkeld volgens een erkende standaard? Waren potentiële gebruikers betrokken bij het ontwerp en de ontwikkeling van de app? Kan de app individueel ingesteld worden? Beschikt de app over een helpfunctie? Werkt de navigatie van de app? Is de app toegankelijk voor mensen met een audiovisuele beperking?
- Is de app betrouwbaar? Dit betreft het controleren van punten als: heeft de app een CE-markering, als de app te classificeren is als een medisch hulpmiddel? Waren er bevoegde en bekwame professionals betrokken bij de ontwikkeling van de app? Is er een bewijs dat de werking van de app klinisch getest is? Is er een bewijs dat de ontwikkelaar/uitgever de informatie, adviezen en/of richtlijnen, die de app geeft, heeft gevalideerd? Beschikt de app over erkende accreditaties?
In de tweede stap wordt een app een korte tijd intensief getest door een groep van mensen, die een achtergrond hebben in de ggz. Dit zijn o.a. ervaringsdeskundigen, psychologen, psychiaters, en verpleegkundigen. Door deze mix wordt de app zowel uit het oogpunt van de zorgvrager als van de zorgverlener bekeken. Dit gebeurt onder leiding van MIND, dé belangenbehartiger in Nederland van mensen die psychische problemen hebben en hun naasten. Met deze test beoordeelt de groep of een app gebruiks- en aanbevelingswaardig is. Door iedere persoon die een app test wordt een testverslag gemaakt m.b.v. 20 vragen. Dit zijn vragen als: hoe makkelijk was het voor jou om de app in het begin te gebruiken? Hoe makkelijk kon je het gebruik inpassen in jouw dagelijkse leven? In welke mate vind je dat de app doet wat zij belooft? In welke mate zou je deze app aan anderen aanbevelen? Wat zijn pluspunten? Wat zijn minpunten? Wat zijn tips voor mensen die de app gaan gebruiken? Per app worden 4 tot 8 verschillende testverslagen verzameld. Deze worden gebruikt om een testscore mee te bepalen én om een recensie mee te maken.
Op deze manier krijgt een app 3 kwaliteitsscores, een testscore en een recensie met plus- en minpunten van de app en tips voor het gebruik. De 3 kwaliteitsscores en de testscore vormen samen de Mindex. Hoe hoger de Mindex hoe hoger de kwaliteit van de app is beoordeeld. Hoewel deze beoordeling zo objectief mogelijk gebeurt, kunnen individuele gebruikers van een app in de praktijk toch een andere beleving hebben. Dit is mede afhankelijk van de persoonlijke context en de individuele afwegingen. Mocht jij jouw ervaringen met een app met ons willen delen en een testverslag willen maken, dan kun je hiervoor met ons contact opnemen. Je ontvangt dan een link naar een instructievideo en de digitale omgeving, waarin je het testverslag kunt aanmaken.